Já mám děti ještě poměrně malé (starší je 6 let). Papírovým modelům jsem dal přednost před plasťáky mimo jiné i proto, že nemusím v bytě používat tu spoustu toxických chemikálií. A pak taky proto, že mám rád F1 a z plasťáků si nepostavím vše, co bych rád... No a nezanedbatelným plusem papírových modelů jsou nižší náklady na model
Z hotového výtvoru má člověk vždy radost tak jako tak, a navíc kvalitně postavený papírák vypadá moc pěkně (i když samozřejmě papírák nedosahuje kvalit plasťáků, ale ono je to relativní, protože každý model je do jisté míry nedokonalý a záleží jen na tom, jakýma očima se na to člověk dívá).
Jinak moc díky za rychlou a vyčerpávající odpověď.
Skvělý nápad s tyčinkami do uší
Určitě vyzkouším.
Co se týká laku, MOTIP jsem už vyzkoušel, ale první vrstvy, byť jen zlehka "fouknuté", mi dělaly poměrně drsný povrch. Teprve po cca 10 vrstvě byl efekt lepší, ale celkový dojem nic moc. Tobě se lak pěkně rozlil a udělal hladký povrch, a to se mi se sprayem zatím nepodařilo. Když jsem zkoušel asi po 5. tenké vrstvě dát silnější vrstvu MOTIPU (aby se povrch pěkně slil), tak mi to zase rozpilo barvu (asi ty předchozí slabé vrstvy nestačily na zafixování povrchu).
Možná by šlo jako podklad stříknout slabě syntetiku a na to akryl silnější vrstvou, ale do takových postupů se mi moc nechce, zejména když vidím, že se ostatním daří pěkný lak jen samotným MOTIPem.
¨
Možná je na vině alespoň zčásti kvalita papíru - pro testovací účely jsem používal 120g papír pro laserové tiskárny, který měl vcelku hladký povrch (asi jako kladívková čtvrtka), nicméně tak hladký a lesklý jako jsou archy koupených modelů (například od TeamForum) nebyl.
Každopádně se lakování papíru potřebuju nejprve naučit, nerad bych si zkazil model